MA'ALIM AL-SUNAN LI DIRASATI AL-SUNNAH AL-NABAWIYYAH (MSN)

Saiz Tulisan :

pen ikb

PENGENALAN

 1. Idea asal cadangan penubuhan Ma'alim Al-Sunan Li Dirasati Al-Sunnah Al-Nabawiyyah (MSN) Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dicetuskan oleh Sahibul Samahah Datuk Mufti Wilayah Persekutuan. Selain itu ia merupakan permintaan sebilangan besar daripada masyarakat dan juga hasrat beliau untuk melahirkan cendekiawan Islam yang pakar dalam ilmu Hadis.
 2. Pada bulan Jun 2016, Sahibul Samahah Datuk Mufti Wilayah Persekutuan telah mengadakan lawatan awalnya ke Madinah al-Munawwarah bagi menziarahi Pakar Hadis Sheikh ‘Allamah Muhammad ‘Awwamah. Dan begitu juga pada bulan Julai 2016 beliau telah bertemu dengan pakar Hadis Pakistan iaitu Maulana Zulfiqar di Kuala Lumpur bagi membincangkan penubuhan Markaz Sunnah Nabawiyah.
 3. Disamping itu, SS. Datuk Mufti telah mengadakan sesi lawatan dan perbincangan bersama tokoh-tokoh Hadis di Malaysia seperti Dr. Fauzi Deraman, bekas pensyarah Universiti Malaya, Sheikh Tawfiq Dhamrah yang juga merupakan pakar di dalam bidang al-Quran yang berasal daripada Jordan serta beberapa tokoh-tokoh yang lain. Disamping itu, beliau sempat melawat ke madrasah Sri Petaling bagi melihat pembelajaran ilmu hadis yang dijalankan disana.
 4. Hasil daripada lawatan dan perbincangan tersebut, cadangan penubuhan Ma'alim Al-Sunan Li Dirasati Al-Sunnah Al-Nabawiyyah (MSN) ini telah dibentangkan di dalam Mesyuarat MAIWP Kali ke-137 Bil. 3/2016 yang bersidang pada 30 September 2016.
 5. Mesyuarat pada dasarnya telah bersetuju dengan cadangan penubuhan Ma'alim Al-Sunan Li Dirasati Al-Sunnah Al-Nabawiyyah (MSN) disamping menambahbaik lagi sistem pembelajaran sedia ada.

VISI


MISI


OBJEKTIF PENUBUHAN

 • .

KONSEP PELAKSANAAN PENDIDIKAN MA'ALIM AL-SUNAN LI DIRASATI AL-SUNNAH AL-NABAWIYYAH (MSN)

 • Pendidikan yang menggabungkan turathi (konvensional) dengan nazori dan praktikal yang bersifat waqi'ie dan semasa. Secara asasnya pendidikan di Ma'alim Al-Sunan Li Dirasati Al-Sunnah Al-Nabawiyyah (MSN)  mengandungi 3 komponen utama iaitu:
 1. Pengajian Hadis dan ilmu-ilmu yang berkaitan dengannya;
 2. Hafazan hadis-hadis pilihan; dan
 3. Pengajian kitab-kitab hadis moden dan tafsir
 4. Kurikulum yang bercorak integratif ini akan melahirkan insan-insan soleh, musleh, tidak ketinggalan dalam arus perdana dan dalam masa yang sama mampu menjadi rujukan kepada masyarakat dalam ilmu Hadis dan Sunnah.

SYARAT PERMOHONAN

 • Terbuka kepada pelajar Tingkatan 5 yang telah menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengannya atau yang diperakukan oleh Lajnah Ma'alim Al-Sunan Li Dirasati Al-Sunnah Al-Nabawiyyah (MSN) .
 • Syarat-syarat adalah seperti berikut:
 1. Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
 2. Pemohon mestilah berumur di antara 17 hingga 19 tahun.
 3. Pengambilan hanya terbuka untuk lelaki sahaja.
 4. Pemohon mestilah mempunyai sekurang-kurangnya 4A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) *Gred B dalam matapelajaran Bahasa Arab dan Pendidikan Islam ATAU
 5. Menghafaz sekurang-kurangnya 15 juzuk daripada Al-Quran DAN
 6. Keutamaan diberikan kepada pemegang Sijil Tamat Hafazan Al-Quran 30 Juzuk daripada mana-mana institusi yang diperakukan.

PROSEDUR PERMOHONAN


PENGAMBILAN TERHAD KEPADA 60 ORANG PELAJAR SAHAJA.

PERHATIAN :
Borang yang telah lengkap diisi hendaklah dihantar kepada Kaunter Khidmat Pelanggan MAIWP di Aras 1, Bangunan PERKIM atau melalui pos ke alamat berikut :

Pengurus,
Bahagian Pembangunan Insan,
Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan ,
Aras 1, Bangunan PERKIM, No. 150, Jalan Ipoh, 51200 Kuala Lumpur

** Tulis pada sebelah kiri sampul "MA'ALIM AL-SUNAN LI DIRASATI AL-SUNNAH AL-NABAWIYYAH (MSN)"

KEMUDAHAN

GALERI / VIDEO

ikb1.jpgikb10.jpgikb2.jpgikb3.jpgikb5.jpgikb6.jpgikb7.jpgikb8.jpgikb9.jpg

ALAMAT

Ma'alim Al-Sunan Li Dirasati Al-Sunnah Al-Nabawiyyah (MSN)

Sebarang Pertanyaan boleh hubungi En. Khairul Anwar Ahmad di talian:
No Tel: 03-4047 9444 Ext : 571

 

 muatturun

 Memacu Kegemilangan Ummah 
TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!